Kæbespændinger

Kæbespændinger er et hyppigt problem, men ikke nødvendigvis noget der mærkes direkte i kæben. Døjer du med hovedpine, migræne, nakkespændinger, svimmelhed, piskesmæld, smerter, træthed, fertilitetsproblemer, koncentrationsbesvær eller indlæringsvanskeligheder? Så kan kæben være årsagen.

Spændinger i kæbemuskulaturen og dysfunktion i kæbeleddet kan give anledning til mange funktionelle lidelser. Kæbeleddet og de omkringliggende muskler kan have en stor indflydelse på vores nervesystem.

Bider vi unødigt hårdt sammen, overstimulerer vi trigeminusnerven. Det kan give lokale smerter og ubehag såsom trigeminusneuralgi, hovedpine, migræne, tandsmerter, nakkespændinger og sam synsforstyrrelser.

En overstimuleret trigeminusnerve vil også påvirke retikularis og hypothalamus.

Symptomerne på kæbeproblemer er så forskellige som:

 • Hormonforstyrrelser
 • Fertilitetsproblemer
 • Tinnitus
 • Svimmelhed
 • Træthed
 • Fordøjelsesproblemer
 • Synsforstyrrelser
 • Indlæringsproblemer
 • Psykisk ustabilitet
 • Søvnløshed
 • Kolde hænder og fødder
 • Overvægt
 • Hovedpine
 • Migræne
 • Nakkespændinger

Giver kæbeproblemer anledning til posturologiske forstyrrelser, kan det ifølge den franske ortopædkirurg og posturolog Michel Marignan forstyrre samsynet, muskeltonus langs rygsøjlen og vores fodstilling. Problemer med fodstillingen kan give smerter i ankler, knæ, hofte, rygsøjle og nakke. Samsynsproblemer betyder ikke kun, at det er svært at fokusere, når man læser. Det giver også koncentrationsbesvær, og det påvirker psyken og humøret.

Terapi Forhindringer

Ud over at kæbeproblemer manifesterer forskellige symptomer, er de ofte årsag til en terapi forhindring, en slags traume, der gør at andre behandlinger ikke kan slå igennem. Der vil kun være lidt fremgang med et hurtigt tilbagefald eller ingen fremgang overhovedet, fordi en terapi forhindring kan forstyrre kroppens egen evne til at heale. Hvis det er kæben som hæmmer kroppen i at tage imod behandling, er det oplagt at kæben skal behandles først. Derefter vil du opleve umiddelbar fremgang i behandlingen, selvom du ikke har oplevet gode resultater fra andre behandlere eller behandlingsformer.

Hvad er årsagen til kæbespændinger?

Kæbeproblemer ses ofte efter langvarig skærmforbrug, tandbehandling, slag på kæben eller fald, psykiske traumer, stress, frustrationer, vrede og næsten altid efter piskesmæld. Mange bider hårdt sammen med stress eller travlhed. Men det kan også komme med dårlige vaner, såsom at tygge tyggegummi, at bide negle og kuglepen, altid hvile hovedet på hånden mm.

Hvis du skærer tænder i søvne, overstimuleres trigeminusnerven i kæben og der vil ofte være smerter, migræne, øjen spændinger, hovedpine, tandsmerter, nakkespændinger og synsforstyrrelser. Øjets muskler påvirkes af trigeminusnerven og dermed har kæbe- og bidfunktionen også indflydelse på de inderste musklers symmetri. Posturologi behandler årsagen til at du skærer tænder, hvor en bideskinne fra tandlægen ikke gør.

Kæbeproblemer er en overset årsag til barnløshed.

Spændinger i kæbemuskulaturen og dysfunktion i kæbeleddet kan give anledning til mange funktionelle lidelser og have en stor indflydelse på hormonsystemet. Derfor er jeg særligt interesseret i hvordan kæbe syndromer påvirker fertiliteten. Har du fertilitetsproblemer, lider af migræne, hyppig hovedpine, nakke- og kæbespændinger, piskesmæld eller skærer du tænder, så er kæben en af de første steder, jeg behandler. Stress i fertilitetsbehandlingen kan være årsag til kæbespændinger og forstærker fertilitetsproblemerne.

I både østlig og vestlig medicin findes der teorier, som beskæftiger sig med kæbe – bækkenrelationen. Spændinger i bækkenområdet er et hyppigt problem for mange kvinder, men desværre bliver det overset i fertilitetsundersøgelser. Er du spændt i bækkenet, har du forringet chance for at blive gravid.

 

Book tid

Spændingshovedpine, stivhed i nakken og ondt i omkring øjnene?

Årsagen til spændingshovedpine finder jeg ofte i kæbeled og spændte tyggemuskler. Når kæbespændinger bliver behandlet med posturologi, aftager spændingshovedpine efter 3- 4 behandlinger. Læs mere om posturologiske behandlinger her …

“Jeg kan kun varmt anbefale Vanessa til alle. Jeg ville kunne skrive en bog om, hvor stor positiv indvirkning Vanessas behandlingsform har på mig – både fysisk og psykisk. Efter en time hos hende opnår jeg altid større vitalitet, afspændthed i kroppen, færre smerter og meget mere.”

Mai Weber Schmidt, Kæbespændinger, stress og angst

“Da jeg startede hos Vanessa, havde jeg enormt mange kæbespændinger, en meget spændt og stresset krop og var generelt kronisk træt. Jeg havde nærmest ikke noget overskud tilbage. I mit forløb hos Vanessa fik jeg en masse inspiration og gode råd med mig undervejs til at pleje min krop. Jeg har fået min energi og mit overskud tilbage samt en sund krop. Jeg kan på det varmeste anbefale et forløb hos Vanessa; hun er meget kompetent, og man føler sig tryg i hendes selskab. Hun er klart den bedste zoneterapeut jeg kender.”

Anne Boelsgaard Hansen, Kæbespændinger og fertilitetsproblemer