Kæbespændinger

Kæbespændinger er et hyppigt problem, men ikke er ikke nødvendigvis noget der mærkes direkte i kæben. Døjer du med hovedpine, migræne, nakkespændinger, svimmelhed, piskesmæld, smerter, træthed, fertilitetsproblemer, koncentrationsbesvær eller indlæringsvanskeligheder? Så overse ikke kæben.

Spændinger i kæbemuskulaturen og dysfunktion i kæbeleddet kan give anledning til mange funktionelle lidelser. Kæbeleddet og de omkringliggende muskler kan have en stor indflydelse på vores nervesystem.

Bider vi unødigt hårdt sammen, overstimulerer vi trigeminusnerven. Det kan give lokale smerter og ubehag såsom trigeminusneuralgi, hovedpine, migræne, tandsmerter, nakkespændinger og samsynsforstyrrelser.

En overstimuleret trigeminusnerve vil også påvirke retikularis og hypothalamus.

Symptomerne på kæbeproblemer er så forskellige som:

 • Hormonforstyrrelser
 • Fertilitetsproblemer
 • Tinnitus
 • Svimmelhed
 • Træthed
 • Fordøjelsesproblemer
 • Synsforstyrrelser
 • Indlæringsproblemer
 • Psykisk ustabilitet
 • Søvnløshed
 • Kolde hænder og fødder
 • Overvægt
 • Hovedpine
 • Migræne
 • Nakkespændinger

Giver kæbeproblemer anledning til posturologiske forstyrrelser, kan det ifølge den franske ortopædkirurg og posturolog Michel Marignan forstyrre samsynet, muskeltonus langs rygsøjlen og vores fodstilling. Problemer med fodstillingen kan give smerter i ankler, knæ, hofte, rygsøjle og nakke. Samsynsproblemer betyder ikke kun, at det er svært at fokusere når man læser. Det giver også koncentrationsbesvær, og det påvirker psyken og humøret.

Terapiforhindringer

Ud over at kæbeproblemer manifesterer forskellige symptomer, er de ofte årsag til en terapiforhindring, en slags traume, der gør at andre behandlinger ikke kan slå igennem. Der vil kun være lidt fremgang med et hurtigt tilbagefald eller ingen fremgang overhovedet, fordi en terapiforhindring kan forstyrre kroppens egne evne til at heale. Hvis det er kæben som hæmmer kroppen i at tage imod behandling, er det oplagt at kæben skal behandles først. Derefter vil du opleve umiddelbar fremgang i behandlingen, selvom du ikke har oplevet gode resultater fra andre behandlere eller behandlingsformer.

Hvad er årsagen til kæbespændinger?

Kæbeproblemer ses ofte efter langvarig skærmforbrug, tandbehandling, slag på kæben eller fald, psykiske traumer, stress, frustrationer, vrede og næsten altid efter piskesmæld. Mange bider hårdt sammen vel stress eller travlhed. Men det kan også komme med dårlige vaner såsom at tygge tyggegummi, at bide negle og kuglepenne, altid at hvile hovedet på hånden m.m.

Hvis du skærer tænder i søvne, overstimuleres trigeminusnerven i kæben og der vil ofte være smerter, migræne, øjenspændinger, hovedpine, tandsmerter, nakkespændinger og synsforstyrrelser. Øjets muskler påvirkes af trigeminusnerven og dermed har kæbe- og bidfunktionen også indflydelse på de inderste musklers symmetri. Posturologi behandler årsagen til at du skærer tænder, hvor en bideskinne fra tandlægen ikke gør.

Kæbeproblemer er en overset årsag til barnløshed.

Spændinger i kæbemuskulaturen og dysfunktion i kæbeleddet kan give anledning til mange funktionelle lidelser og have en stor indflydelse på hormonsystemet. Derfor er jeg særligt interesseret i hvordan kæbesyndromer påvirker fertiliteten. Har du fertilitetsproblemer, lider af migræne, hyppig hovedpine, nakke- og kæbespændinger, piskesmæld eller skærer du tænder, så overse ikke kæben som en faktor. Stress i fertilitetsbehandlingen kan være årsag til kæbespændinger og forstærker fertilitetsproblemerne.

I både østlig og vestlig medicin findes der teorier som beskæftiger sig med kæbe – bækken relationen. Spændinger i bækkenområdet er et hyppig problem for mange kvinder, men desværre bliver det overset i fertilitetsundersøgelser. Er du spændt i bækkenet har du forringet chance for at blive gravid.

Book tid

Spændingshovedpine, stivhed i nakken og ondt i omkring øjnene?

Årsagen til spændingshovedpine finder jeg ofte i kæbeled og spændte tyggemuskler. Når kæbespændinger bliver behandlet med posturologi, aftager spændingshovedpine efter 3- 4 behandlinger. Læs mere om posturologiske behandlinger her …