Særligt sensitiv og stress

Kender du de 4 tegn på at være særligt sensitiv?

Psykolog og forsker Elaine Aron er den oprindelige moder til teorien om et bestemt temperament som på dansk hedder særligt sensitive. Hun opdagede, at nogle mennesker er mere følsomme på en række områder. Ved hjælp af bl.a. temperaments-forskning og forskning i dyreadfærd samt hjerneforskning har hun udviklet sit syn på særlig sensitivitet. Fire ting kendetegner temperamentet særlig sensitivitet: Bearbejdning af indtryk, overstimulation, følelsesmæssig sensitivitet og sensorisk sensitivitet.

Overstimulation

Overstimulation er når det sympatiske nervesystem kommer på overarbejde. Kamp og flugt impulser, svedige hænder, muskelspændinger, kvalme eller måske endda angst kan mærkes i kroppen. Overstimulation går hurtigt over igen, hvis blot du lærer at passe på dig selv med at lave øvelser som styrker det parasympatiske nervesystem fx yoga, meditere m.m. Hvis du ikke gør noget for at berolige et opkørt nervesystem, kan det udvikle sig i en mere uheldig retning og bliver mere kronisk.

Følelsesmæssig sensitivitet 

Særligt sensitive mennesker oplever følelser intenst. Du er ofte rigtig god til at læse andre menneskers følelsesmæssige tilstand og mærke den kollektive stemning. Den form for sansning er energikrævende og for dig som er særligt sensitiv, kan det være svært at mærke dig selv tydeligt når ydre indtryk vælter ind. Du kan også komme til at føle dig forkert hvis du bliver mødt med termer som “overfølsom”, “hysterisk” eller “drama queen”. Har du lavt selvværd som voksen, kan det skyldes, at dine forældre ikke har haft forståelse for din følelsesmæssige sensitivitet.

Sensorisk sensitivitet 

Den sensoriske handler om høresans, lugtesans, synssans, smagssans, følesans, krops sans og balancesans. Evnen til at få øje på de subtile nuancer, som andre overser er den positive side af trækket, Men ting som ikke generer andre, kan være enormt generende for dig, som kan blive forstærket hvis du er stresset eller har oplevet traumer i dit barndom.

Bearbejdning af indtryk 

Særligt sensitive bearbejder indtryk på et dybere plan og er lynhurtig til at afkode, hvilket humør andre mennesker er i. Ulempen ved denne mere grundige bearbejdning af indtryk er, at man som sensitiv ofte bliver fyldt op af indtryk, hvilket fører til overstimulation.

Book tid

Forstå dit særligt sensitive personlighedstræk

Som særligt sensitiv bærer du gener, der både gør dig mere sårbar og mere stærk

Den amerikanske psykolog og forsker, Elaine Aron, understreger, at særlig sensitivitet ikke er en skavank eller diagnose. Tværtimod er det et helt normalt personlighedstræk med både fordele og ulemper.

Elaine Aron har fundet, at det særligt sensitive træk er lige fordelt på køn og går i arv. Typisk er en eller flere i din nære familie også særligt sensitive. Du kan se hendes interview her eller læse mere om særligt sensitiv på hendes hjemmeside The highly sensitive person

“Efter få behandlinger var jeg ikke et sekund i tvivl om, at Vanessa havde magiske evner og jeg fik det langsomt bedre og bedre, og samtidig hjalp hun mig til at påvirke min egen sundhed og til indirekte at træffe nogle vigtige valg. I dag er jeg mere eller mindre stressfri, men går fortsat ved Vanessa, fordi jeg simpelthen ikke kan undvære hende og har lært at prioritere mig selv og lytte til kroppen. Vil til hver en tid anbefale Vanessa, hun formår virkelig at skabe en ro og arbejde med hele kroppen – hun kan skabe mirakler. Tak for dig!

Kamilla Holst, Stress behandling til særligt sensitiv

“Jeg vil bare dele min glæde og glæde glæde dig med at fortælle at  jeg føler mig meget forløst og let i kroppen efter behandlingen hos dig i dag.  Mit sind og min krop er andeledes opløftet her efterfølgende og jeg gik lige hjem og kom i gang med alt det jeg har ikke haft energi til før nu”.

Johanne, Stress og særligt sensitiv